Android: Verslag Google I/O 2014

Android

Gister was de opening van het jaarlijkse ontwikkelaarscongres: Google I/O 2014. In vergelijking met de vorige edities was dit een editie met weinig visueel spektakel. Geen grootse opening, kortere presentaties en minder interactie met het publiek.

Google I/O extended

Sinds enkele jaren organiseert o.a. Dutch Android User Group extended events. Samen met andere Android liefhebbers samen kijken naar de live keynote in San Francisco. De keynote werd uiteraard via de eigen Google Hangout uitgezonden. Eerdere edities van de Google I/O Extended werden gehost op Google HQ in Amsterdam. Gisteren was de NOS in Hilversum de gastheer. De openingskeynote is terug te kijken via, hoe kan het ook anders, YouTube.

 

2014: Android Wear, Android Auto, Android TV en Google Fit

Het thema voor 2014 voor Google is:  Design, Develop, Distribute. Met name dat laatste aspect lijkt de focus te hebben. Heel veel zal de markt opgeslingerd worden. Het ene product wat beter uitgewerkt dan de ander. Naar mijn idee zijn het hele verrassende en vernieuwende ontwikkelingen gepresenteerd tijdens de keynote.

Android Wear & smartwatch: De hardware voor de eerste Android Wear gaat geleverd worden middels de LG G Watch, Samsung Gear Live en Motorola Moto-360. De smartwatches zijn medio zomer beschikbaar. Developers kunnen nu apps maken speciaal voor de smartwatch. Via de app op de smartwatch kunnen o.a. notificaties gesynchroniseerd worden met de smartphone.

Android Auto: Google en auto’s zijn al lange tijd een twee-eenheid. Met een speciale versie van Android Auto krijgt dat verder gestalte. De apps voor de auto gaan via de smartphone. De touchscreens in de auto zijn geoptimaliseerd voor: navigatie, communicatie en muziek. Google Now (stemherkenning) is ook hierin geïntegreerd.

Android TV: Uiteraard ontbreekt Google Now niet in deze oplossing. Via stemherkenning kan je eenvoudig series en films zoeken. Het spelen van games ontbreekt uiteraard niet in Android TV. Hopelijk wordt de integratie van Chromecast (casten van content naar de TV) ook functioneler. Sinds mijn aanschaf, een paar maanden geleden, gebruik ik Chromecast minimaal. Tot op heden te weinig functioneel en toegevoegde waarde. Philips is de eerste fabrikant die met TPVision tv’s met Android TV gaat verkopen.

Google Fit: binnen de beloofde doorbraak van health/activity tracking kan Google niet achterblijven. Apple doet het met Healthkit en Samsung rol SAMI uit. Met Fit kan je eenvoudig gezondheids & fitnessgegevens verzamelen. Externe apps die gebruik maken van Fit kunnen op die manier toegang krijgen tot gebruikersinformatie.

 

Tot slot

Het viel mij op dat zo weinig aandacht werd besteed aan de Google Glass. Gaat het een stille dood sterven…. Misschien dat er nog wat naar buiten komt in de andere presentaties tijdens het developerscongres. Het lijkt erop dat het voor 2014 geen focus heeft.

Om even in de sfeer te blijven van het WK voetbal. De software updates gaan inmiddels steeds meer lijken op voetbalopstellingen. Sinds gister de upgrade naar 4.4.4 gehad en binnenkort dus alweer de opvolger: Android L (lolliepop). Genoeg om naar uit te kijken. Nu eerst de Playstore checken of de smartwatch al beschikbaar is.

(deze blog is eerder gepubliceerd op Adformatie.nl)

Be first to comment