Deeleconomie: Auto’s & Parkeren een interessante combinatie

deeleconomie

In de stad is de auto en parkeren meestal een lastige (dagelijks?) terugkerende uitdaging. Gerard Reve heeft het eens mooi verwoord: “wil je rijden sta je stil in de file en wil je stil staan, moet je blijven rijden voor een parkeerplek”. En zo is het maar net. Regelmatig ben ik hierin de hoofdpersoon. Voorlopig is de zelfrijdende en parkerende Google Car nog een utopie. Daarom is mijn hoop gevestigd op de diverse carshare initiatieven om het aantal auto’s te doen afnemen. Op hoofdlijnen zijn er drie smaken, hierbij laat ik verhuurbedrijven even achterwege, te onderscheiden: (1) deelauto van een bedrijf, (2) peer-to-peer en (3) personal lease.

Greenwheels, Connectcar en Car2Go zijn de bekendere aanbieders van bedrijven die van carsharing hun core business hebben gemaakt. Greenwheels bestaat inmiddels alweer 20 jaar. De steeds groter wordende peer-2-peer initiatieven zoals Snappcar en  MyWheels mogen uiteraard niet ontbreken. Middels deze platforms is het mogelijk om je eigen auto te verhuren aan andere mensen die tijdelijk een auto nodig hebben. Een segment dat zich ook steeds meer op dit vlak begeeft zijn de diverse flexibele vormen van personal lease. Naar mijn idee helemaal passend bij de nieuwe subscription economy én het groeiende leger van freelancers dat opzoek is naar passende en flexibele opties van mobiliteit. De Amsterdamse startup Drivemoby is in 2013 begonnen met het aanbieden van personal lease abonnementen. Je kan kiezen tussen een Volkswagen Up of een Kia Picanto en een lengte van een abonnement dat passend is bij jou wensen. Traditionele (zeg ik dat zo netjesJ) leasemaatschappijen beginnen langzaamaan deze groeimarkt ook te ontdekken. LeaseOnline is hiervan een treffend voorbeeld. LeaseOnline heeft een groot voordeel met het grote aanbod van diverse modellen én een flexibel opzegtermijn van één maand. Dus geen knellende contracten. Gezien hun profilering hebben zij de focus op freelancers. Een slimme zet.

De auto staat geparkeerd en nu nog betalen!

Met de opkomst van betalen met je mobiel lijkt het erop dat de fysieke betaalpalen minder worden gebruikt. Amsterdam heeft blijkbaar het beleid om fysieke betaalpalen weg te halen. Begin 2014 zijn diverse betaalpalen weggehaald en inmiddels moet je in diverse buurten goed zoeken voordat je er een gevonden hebt. Blijkbaar is het al erg oldskool om fysiek te betalen voor een parkeerkaart met je pinpas/creditcard. Inmiddels zijn aanbieders zoals Yellow Brick, Park Line en SMS-parking al aardig bekend bij een steeds groter wordend publiek. Welke aanbieder moet ik kiezen? Een korte exercitie leert mij dat de prijsopbouw van de abonnementen en kosten per parkeersessie vergelijkbaar is tussen de diverse aanbieders. En de winnaar voor mij is….MyOrder. Met betrekking tot parkeren zal je waarschijnlijk niet zo snel denken aan MyOrder. De mobiele app MyOrder gebruik ik regelmatig voor het bestellen van eten & drinken in restaurants of voor bijvoorbeeld Thuisafgehaald bestellingen. Binnen MyOrder zit een prima functionaliteit die je kan gebruiken om te betalen voor parkeersessies. Je rekent eenvoudig af via je MyOrder wallet en per parkeersessie wordt een fee in rekening gebracht. Naar mijn idee een prima alternatief naast de huidige dedicated oplossingen.

Goooo Finland?

Of gaan we dezelfde kant op als in Finland? In Helsinki is een alles omvattende mobiliteit project gaande om zoveel mogelijk aspecten te integreren waarbij het doel is om eigendom van een prive auto onaantrekkelijk te maken. Dit plan, bestellen en betalen gaat vanuit een centraal punt, omvat de diverse vormen van vervoer zoals fietsen, bootjes, OV, taxi’s en uiteraard auto delen. De eerstvolgende vakantie naar Helsinki. Met de auto dat dan weer wel!

(deze blog is eerder gepubliceerd op Adformatie.nl)

Be first to comment