Deeleconomieplatformen crowdfunden zichzelf

deeleconomie

De ontwikkelingen in de deeleconomie volg ik nauwlettend. Huizen, spullen, werkplekken, auto’s en maaltijden. We delen steeds meer met elkaar. In meerdere blogs heb ik hier reeds aandacht aan gegeven. Van AirBnB lookalikes tot crowdfunding webshops en een Meet Up impressie van Share NL. Om de ontwikkelingen van duurzame initiatieven in de deeleconomie te versnellen is er in oktober een landelijke deeleconomie campagne. De sharingweek loopt tot 16 oktober. In het hele land worden op diverse locaties sessies georganiseerd. Op de site staan de diverse initiatieven.

In dit kader heeft duurzaam crowdfundingplatform Oneplanetcrowd inmiddels 5 nieuwe deelplatform initiatieven gestart. Bij de crowd wordt getracht de benodigde financiële middelen op te halen. Van Croqqer tot Mantelaar en Swapsee tot Konnektid.

Het belang van de deeleconomie wordt in diverse onderzoeken bevestigd. Zodra een aantal basisbehoeften is vervuld, neemt de kwaliteit van leven niet verder toe wanneer men meer consumeert (Cobb et all.; Jackson, 2009; Layart, 2011; Wilkinson and Pickett, 2009). En, sociale en ‘groene’ consumptie hebben een positieve impact op tevredenheid (Dunn, 2011; Xiao & Li, 2011). Uit onderzoek van Pieter van de Glind blijkt dat 84% van de Amsterdammers bereid is om deel te nemen aan de deeleconomie.

Wat is het volgende segment dat wordt opgeschut door aspecten van de deeleconomie? Huisdieren? Hypotheken? Parkeren? Of toch meer in de trant van logistiek zoals crowdshipping…

(deze blog is eerder gepubliceerd op Adformatie.nl)

Be first to comment