Hey ASO!

mobile-app-marketing

Dag app, hey ASO!

Verslag door Bart Mol. ASO, hoezo? Niks vervelends hoor, deze term staat voor App Store Optimalisatie. De app is gebouwd. Oké, dat is cool. Nu is het zaak om de app op de iPhone en Android toestellen van veel, heel veel, anderen te krijgen. En met dagelijks duizenden nieuwe apps in de App Stores, is dat een hele uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat de app wordt gevonden tussen de andere 700.000 apps in de App Stores? Uit diverse onderzoeken blijkt dat 65% van de gebruikers apps vindt via de App Stores. Andere bronnen zijn onder meer: via familie & vrienden, via derden en in-app advertenties[1].

Succes is niet te voorspellen. Dit is afhankelijk van de diverse factoren. Om hoog in de App Stores te komen is een uitgekiende ASO strategie noodzakelijk. Hiermee vergroot je de kans dat je in de diverse lijstjes (keuze van de redactie, beste nieuwe gratis, in populariteit stijgend, populairst gratis) binnen de App Stores een goede ranking krijgt. Door de groeiende concurrentie wordt dit lastiger, het is nog steeds een doeltreffend middel om je downloads een flinke boost te geven. Om in de App Stores op deze lijst te komen heb je ongeveer 3000+ downloads per dag nodig. Appmakelaar adviseert haar klanten hoe zij haar app presence zo optimaal kan benutten. Hierbij enkele tips.

De begeleidende tekst van de app is essentieel. De beknopte tekst moet voor de gebruiker direct duidelijk zijn waarom je de app moet hebben. De hantering van de juiste trefwoorden is essentieel. Hierbij is het mogelijk om in de tekst namen en trefwoorden van populaire apps of concurrenten te gebruiken. Bijvoorbeeld: ”deze app heeft vergelijkbare functionaliteiten als …”. Bij nieuwe releases vergeet dan niet om de gebruikers te bedanken voor hun feedback.

Mooie en functionele visuals geven een duidelijk beeld hetgeen de app te bieden heeft. In de Playstore van Google is het ook mogelijk om een uitleg of promo video eraan toe te voegen. Deze extra informatie zal de gebruiker meenemen in zijn besluitvormingsproces om de app te downloaden.

Bij de app in de appstore kan je een rating aan de app geven. Hoewel beperkt, hebben ratings enige mate invloed op de populariteit van de app. Middels het volgen van een vijf-ster strategie is de focus om zoveel mogelijk goede ratings te krijgen. Stimuleer de gebruiker om een review te geven. Tip: roep de gebruikers op, in de begeleidende tekst, om een feedback mail te sturen in plaats van het geven van een 1-rating. Hiermee voorkom je dat gebruikers de totaal rating negatief beïnvloedt. Vraag bij frequent gebruik aan de gebruiker om een rating. Dit aspect kan functioneel in de app worden gebouwd.

De laatste tip: populariteit! De notering van je app hangt in hoge mate af van de populariteit. Heeft de app aspecten die populair zijn? Zijn het tijdelijke functies of permanent? Hierbij is de timing een belangrijk aspect. Stem je app promotie af op het momentum. Hoewel de momenten organisatie specifiek zijn kan je denken aan: lancering (product, dienst, evenement), actualiteit (sport, nieuws gerelateerd), of gebeurtenissen (kerst, nieuwjaar, etc).

Er zijn diverse tools om App Store analyses uit te voeren. App Annie, Appstoreranking en Appcodes zijn hiervan enkele voorbeelden. Met deze software kan bijgehouden worden hoe vaak een app wordt gedownload en hoeveel omzet wordt gemaakt. Bijkomend kan onder meer ook het effect van trefwoorden gemeten worden en het monitoren hoe de apps van je concurrenten het doen. Op basis van App Store data kan de strategie verder worden aangepast om de app succesvol te vermarkten.[1] Onderzoek Apptentive, 2013

Over de auteur
Bart Mol is als mobile marketeer verbonden aan Appmakelaar. Het ontwikkelen van game changing succesvolle mobile experiences is zijn doel. In opdracht van klanten ontwikkelt hij concepten en strategieën voor de mobiele wereld.

Comments are closed.