Mobile Convention Amsterdam

mobile-convention

In mei is de Beurs van Berlage traditiegetrouw voor twee dagen dé hotspot voor mobiel Nederland met de Mobile Convention Amsterdam! Dit is een event voor professionals op het gebied van marketing, banking, ICT & Telecom over mobile marketing & communications, social media, mobile payments, couponing, augmented reality en mobile advertising! Ik ging hierheen om te kijken wat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobile zijn.

mca kleinWaar moeten we op letten? Wat zijn de nieuwste trends? Waar kunnen we van leren? De meest bezoekers met een iPhone in de hand en ik met een oldskool hardcopy programma overzicht. Helaas is er nog steeds geen waardige Android versie gemaakt met de programmering…

De dag werd geopend door Paul Berney, Chief Marketing Officer van de Mobile Marketing Association. Paul Berney ging in op het verschijnsel dat mobile onze levens drastisch aan het veranderen is. De human knowledge in je binnenzak. Hij signaleert een interessante ontwikkeling bij generaties: hoe jonger de gebruikers, hoe hoger de verwachtingen. Met name omdat voor de jongere generatie mobiel en internet niets nieuws meer is, maar dat deze generatie zelfs een bepaalde afhankelijkheid voelt van hun mobiel. Hij noemt deze generatie: digital dependants. Berney sluit af met een heerlijke one-liner: mobile gets you closer to your customers.

AIMAls opwarmer voor Mobile Convention Amsterdam werd afgetrapt met een breakfast sessie met het thema Creating A Cashless Society. Inspiratie en kennisdeling stond centraal in deze pre-summit sessie, waarvan de Amsterdam Economic Board initiator was. Door een gaaf filmpje over de toekomstige digitale customer journey van CGI (voormalig Logica, overgenomen in 2012) was iedereen direct goed wakker. Veelal worden de cases van VISA, Mastercard, PayPal en Google Wallet in het voetlicht geplaatst. In dat kader was het inspirerend om te zien hoe andere Nederlandse partijen in de markt diensten aanbieden voor mobiel betalen. Via bijvoorbeeld èM! payment is het mogelijk om zonder vooraf inschrijving of op te laden direct te betalen bij diverse retailers. Mobiel betaalgemak in optima forma.

post klein
Feest voor de app van PostNL: koop een postzegel in de app. Een interessante nieuwe feature die echt waarde toevoegt voor de gebruiker. Via de app krijg je een unieke code die je op de kaart kan schrijven. De digitale postzegel is iets duurder en enkele dagen geldig. Diverse appcases van zusterbedrijven, zoals Scoupy, KaartWereld en MijnPakket werden besproken. De apps worden redelijk tot goed gedownload en PostNL lijkt daarmee de weg van een conventioneel postbedrijf naar een moderne onderneming te bewandelen. Hierbij was het een opvallende uitspraak dat er geen strategie of visie achter de apps zit. Het is aan de ondernemendheid van de business unit om zich te ontplooien op het mobiele vlak. Learnings van deze sessie: content is king & be relevant.

bolEen mooie binnenkomer door bol.com: wij willen de beste winkel zijn! Dat is het doel van bol.com. Hierbij maken ze geen onderscheid tussen online en offline. Het aanbieden van een persoonlijke winkelervaring is de focus. Bol.com put uit ruime ervaringscijfers dat het gebruik van mobiele apparaten steeds meer toeneemt. Ze hebben dan ook veel ervaring in het multi-channel aankoopproces. Hierbij blijkt dat de conversie van aankoop op de smartphone en tablet erg laag is. De focus om deze mobiele apparaten in te zetten is tijdens de oriëntatie fase. De daadwerkelijke koop vindt vervolgens plaats op de desktop. Van de mobiele aankopen gaat 80% over wifi. Hoogstwaarschijnlijk gebeurt er weinig on the go shopping bij bol.com. Met betrekking tot mobiel voeren ze een duale strategie: een mobiele site en mobiele apps. Voor de mobiele site maken ze gebruik van een eigen roadmap zodat hierop echt de focus ligt. Vanuit apparaat herkenning is het een bewuste keuze om m.bol.com te gebruiken en geen responsive design voor de reguliere site. Middels het openstellen van website content (api’s) maken ze het mogelijk voor externe app ontwikkelaars om mobiele apps te ontwikkelen. Hierdoor zijn ze aanwezig op alle platforms (ook Facebook). En dit zonder investeringen. Ten aanzien van de customer journey vindt het betaalproces altijd plaats binnen de bol.com omgeving. Hierbij is opvallend dat 75% van de klanten kiest voor de betaalmethode acceptgiro, vanwege het gemak (1 klik). De quote van bol.com: het gedrag van de klant verandert niet, maar alleen het apparaat wat hij daarvoor gebruikt.

Zoals bij veel van dit soort congressen is er veel overlap in de verschillende sessies. Het is leuk om te horen hoe men tegen diezelfde trends aankijkt. Op het einde van de dag kan je geen statistiek meer zien door je Google Glass, zijn alle wearable devices benoemd en is het lastig om alle interessante quotes te onthouden. Graag eindig ik met de interessantste quote die ik opving: ‘it’s not mobile first, but user first’!

Be first to comment