Security & Privacy: iets te verbergen?

privacy

Online netwerk dat mensen met gelijke interesses bijeenbrengt om elkaar in reallife te ontmoeten

Meet Up

Via zowel nationale als internationale blogplatforms en andere online fora lees ik nieuwsberichten en word ik geïnspireerd. Daarnaast kom ik via de diverse Meet Up events in contact met interessante mensen. In short: wat is Meet Up? Meet Up is een online netwerk dat mensen met dezelfde interesses bijeenbrengt om elkaar in reallife te ontmoeten. Meet Up heeft tot doel om lokale verbanden tussen mensen te versterken, om zo een betere samenleving te creëren. Registreer, creëer je profiel en je bent lid van de Meet Up family. Op basis van je eigen interesses kan je zoeken naar een Meet Up bij jou in de buurt. Wil je in contact kan komen met andere mensen met dezelfde passie? Geen probleem, je kan heel eenvoudig je eigen Meet Up groep starten.

 

Online Tuesday

Online Tuesday is een actieve Meet Up groep met veel leden die regelmatig sessies organiseert. Dat dit een populaire Meet Up is blijkt wel uit de inschrijvingen. Na opening van de inschrijving (meestal op een dinsdag om 12.00) zijn binnen afzienbare tijd alle 300 plekken ingevuld. Uit eigen ervaring weet ik dat het loont om jezelf op de wachtlijst te zetten. Aandachtspunt: mocht je hebben ingeschreven en je blijkt niet te kunnen, verander je RSVP in ‘no’. Tijdens de 45e editie, afgelopen dinsdag, stond  het thema Security & Privacy centraal.

 

Security & Privacy

Binnen mijn eigen mobile klantprojecten komen thema’s als privacy en security regelmatig aan bod. Wat zijn de do’s & dont’s van het genereren van persoonlijke data? Jochem de Groot (werkzaam bij Microsoft) was enkele jaren geleden werkzaam bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In die hoedanigheid was hij betrokken om Nederland voorop te laten lopen op het gebied van mensenrechten voor het internet. De organisatie van het internationale Freedom Online congres is hiervan een voorbeeld. Vanuit de VN zijn met name de Duitse bondskanselier Merkel en de Braziliaanse president Rousseff een groot voorvechter van een nieuw privacy kader, aldus de Groot. Daarnaast zijn ook de OESO en Europa bezig om beleid te maken op dit thema (keurmerk? Onafhankelijke toetsing instanties?). Tevens wist de Groot te melden dat uit onderzoek van Microsoft blijkt dat het je 78 dagen kost om alle privacy-, algemene,- en gebruikersvoorwaarden te lezen van de meest gebruikte (social) platforms. Wellicht is het een idee om deze saaie teksten om te zetten in begrijpelijke en leuke infographics…

Thomas van Essen (advocaat bij SOLV) opende zijn presentatie met een aantal interessante actuele privacy cases. Hoe ING maatschappelijke onrust veroorzaakte met het willen verkopen van pindata (wat is de meerwaarde voor de klant?). En de voorspellingen van Google Flu Trends (hoe komen ze aan de data?). Op een heldere wijze ging van Essen dieper in op het verzamelen van data en de context hiervan. In kort: je mag alleen de verkregen data gebruiken voor doeleinden waar je expliciet toestemming voor hebt gekregen. Voorbeeld: het verkregen mailadres mag je niet gebruiken voor andere doeleinden. Het verkopen van persoonlijke data gebeurt zonder dat je het door hebt. Bij het abonneren op een nieuwsbrief van een organisatie verkoop je je mailadres en je krijgt er een nieuwsbrief voor terug, aldus van Essen.  Voordat je aan de slag gaat met het vergaren en toepassen van data is het advies om goed de Wet Bescherming Persoonsgegevens te raadplegen.

Ordina sloot de sessie af. Het was de bedoeling om interactief te stemmen op bepaalde stellingen met behulp van de smartphone. Techniek, voorbereiding en toepassing liet het allemaal in de steek. Een treffende Tweet die ik voorbij zag komen: “waar ben ik beland: Kleine Komedie of Online Tuesday”…..

 

Tot slot

De primaire security en privacy vraag is vaak globaal te beantwoorden. Vaak is er aanvullend ook sprake van uitzonderingen en aanvullende klantwensen. Bespaar jezelf tijd en toekomstige claims en laat je bijstaan door een expert.

Wat is de Next Step? Een eigen verdienmodel creëren door per keer je privacy te verkopen? Een potentieel interessante personal business lijkt mij zo!

(deze blog is eerder gepubliceerd op Adformatie.nl)

Be first to comment