Sociaal ondernemerschap & crowdfunding

sociaal ondernemerschap

Sociaal ondernemerschap en crowdfunding vind ik een mooie, en is wellicht financieel gezien een noodzakelijke combinatie. Bij de diverse sociale initiatieven ontbreekt of is het lastig om een duurzaam verdienmodel op korte termijn op te zetten die investeerders interessant vinden. Met veel enthousiasme begint de initiatiefnemer met een idee om de wereld een stukje mooier of beter te maken. Veelal heeft het enige tijd en veel doorzettingsvermogen nodig om een dedicated community op te bouwen. Crowdfunding is naar mijn idee ideaal om je trouwe volgers aan je te binden. Op een laagdrempelige wijze kan je je product/dienst aan de crowd voorleggen. Na het aflopen van de crowdcampagne, ongeacht de uitslag of het doel wel of niet is behaald, weet je in ieder geval waar je staat.

Impact Hub

Afgelopen week bestond het crowdfundingplatform Oneplanetcrowd 2 jaar. Naast de onthulling van een nieuw logo en huisstijl, werden diverse pitches van projecten gegeven in de centrale hal van de Impact Hub. Crowdfunding blijft gestaag groeien. Vanaf 4 november gaat Oneplanetcrowd met diverse projecten live in Duitsland. Vanuit Berlijn gaan ze Duitse crowdfunding projecten begeleiden. Qua mindset in duurzaamheid is Duitsland een stuk verder dan Nederland, maar in het crowdfundinglandschap ligt Duitsland ver achter op het Verenigd Koninkrijk en Nederland, aldus Maarten de Jong (red: managing director Oneplanetcrowd).

Ter inspiratie enkele recente crowdfundingprojecten

Voor het platform I’m a Foodie ben ik ook aan het overwegen om een crowdfundingcampagne te gaan opstarten. Ik houd jullie via deze plek op de hoogte van de ontwikkelingen. Tot die tijd hierbij enkele actuele projecten die mijn steun hebben.

  • Yoni.care gaat voor duurzame tampons en maandverband. Hoewel niet echt een sexy onderwerp, wel nodig dat dit verder bekend wordt. Bizar om te constateren dat op maandverband e.d. niet de samenstelling ervan staat vermeld op het etiket. Yoni heeft tot doel om een gezonder (géén chemicaliën en pesticiden) en milieuvriendelijker alternatief te maken.
  • Konnektid heeft tot doel om een community te zijn waarbij je eenvoudig in contact komt tot andermans kennis. De visie van Konnektid drijft op de volgende pijlers: (1) de drang om in contact te komen met anderen (2) de mens wilt graag andere helpen (en dat geeft een goed gevoel) en (3) de continue drang tot zelfontwikkeling.
  • Mantelaar is een welkome oplossing voor de zorg-problematiek. De oplossing is logisch en simpel: koppel ouderen aan geneeskundestudenten en je hebt een win-win situatie. Mantelaar koppelt ouderen aan een geneeskundestudent die goed bij hen past waardoor er een duurzame relatie kan worden opgebouwd. Jongeren die niet louter voor het geld werken maar ook omdat zij hiervan willen leren. Mantelaar start in steden waar de studie geneeskunde wordt aangeboden.

(deze blog is eerder gepubliceerd op Adformatie.nl)

Be first to comment